diumenge, 27 d’abril del 2014

Com va la investigació?


11 comentaris:

  1. Benvolgut Iqbal:

    Durant aquestes darreres setmanes hem estat treballant molt.
    Com sabràs a noltrus ens ha tocat investigar sobre els mapes.
    Et volem contar el resultat de les nostres investigacions:

    Primer de tot vam haver d'investigar quin tipus de mapa era el que tenies a les teves mans. Vam averiguar que era un mapa que s'anomena portulà (carta de navegació fet a mà). Hem averiguat que les anotacions que hi apareixen són totes dels anys 1500, per tant es tracta d'un document del Segle XVI, de l'època Moderna. Ah! És un mapa del Mediterrani.

    També vam estar investigant les anotacions del mapa, ja que a més dels anys, també sortien altres coses. Al mapa, està escrit el nom de diferents lloc, llocs que a dia d'avui encara existeixen, tot i que està escrit de diferent forma (pensam que en castellà o català antic). Al costat d'aquests noms (pobles i ciutats) surtia una paraula moltes vegades. Ara sabem que és un nom de persona (tenim a la classe un fillet àrab que ens ha ajudat a saber-ho). Aquest nom és Jidr Ibn Yaqub. Hem cercat per Internet i ara sabem que és el nom del corsari Barbarroja.
    Al costat del nom del corsari, apareix moltes vegades un nombre amb la paraula “captivos”. Captivos vol dir presoners, esclaus.
    Amb tot açò hem deduit que en aquest mapa s'anaven anotant, els viatges i captures (presoners) que feia el corsari Barbarroja. Ara bé, no sabem si aquest mapa era del mateix corsari o d'algun mariner que viatjava amb ell.
    També vam trobar la imatge que tu tens de Barbarroja. Per tant trobam que aquesta imatge és falsa.

    Què farem ara?

    Trobam que ara hem d'averiguar més coses sobre la vida d'aquest corsari per comprovar si tot el que diu el mapa és vertader o fals. Açò és la clau per saber si aquest document és vertader o fals. Aquest serà el nostre treball els propers dies.
    Hem convidat a la nostra classe, un expert en pirates i corsaris, perquè ens ralli d'aquest pirata. Li volem mostrar el mapa i demanar la seva opinió.

    Trobam que estem a punt de descubrir el misteri!!
    Et tendrem informat.

    Classe dels Minions Divertits
    Cinquè A
    Ceip Margalida Florit

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolguts companys i companyes de la Classe dels Minions Divertits del Ceip Margalida Florit,
      tal i com vos vaig comentar, pens que heu fet una gran feina.

      He investigat una mica el tema dels mapes, i he descobert que hi ha un Atles d'un genovès, ara no record el nom, que té una col·lecció de portulans molt semblant al que ens interessa. Les anotacions podien estar fetes sobre algun dels mapes d'aquest atles o d'algun altre d'aquest cartògraf. Sé que era normal en aquell temps fer anotacions sobre els documents perquè fer-ne còpies devia resultar molt difícil i car.

      Això que em contau de la imatge d'en Barba-roja em fa dubtar. Resulta que a partir del que m'explicàreu, he investigat aquest nom, però m'he perdut perquè hi ha un bon grapat de noms diferents que no sé si se refereixen a la mateixa persona o a diferents pirates.
      Esper que aquest expert en pirates que heu contractat ens pugui aclarir alguna cosa!

      Moltes gràcies per aquesta col·laboració tan interessant i per la vostra ajuda.

      Iqbal Camps,
      Hakawati.

      Elimina
  2. Les nostres investigacions van regular. Hemestat fent altres feines: la botiga del projecte interdisciplinar, Sant Jordi i a més a més han estat les vacances de Setmana Santa.. Però ara seguirem fent la feina dels Pirates amb molta energia i ens posarem les piles.
    Ho buscarem a l'ordinador més coses sobre els reis.
    Fins aviat,
    Plana Ponça i Matabous
    cicle inicial
    Pont de l'Arcada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estimats companys i companyes del Cicle Inicial de l'Escola del Pont de l'Arcada,
      no us preocupeu per les investigacions: el primer és el primer! Estic segur que aquestes altres feines que heu fetes vos han quedat d'allò millor, així que quan tingueu més temps, ja me contareu coses dels reis que governaven en aquelles dates que surten pels documents que us he mostrat.

      Moltes de gràcies i sort!

      Elimina
  3. http://www.voki.com/pickup.php?scid=8705453&height=267&width=200

    ResponElimina
  4. Benvolguts companys,

    Com van les vostres investigacions? Com estàs Iqbal?

    Nosaltres estem treballant en equips i aquests dies és molt emocionant perquè descobrim moltes coses. Encara no podem dir si pensem que els documents són o no falsos emperò.
    A noltros ens ha tocat investigar sobre els pirates, us volem contar com van les nostres investigacions:

    Ens vam centrar molt en la imatge del personatge que hi havia al caramull de documents. També creim que es tracta d'un dels germans Barbarroja, de Jidr Ibn Yaqub. Ell té un germà que també va ser pirata n'Aruj però encara hem de cercar un poc més sobre ell. Barbarroja tenia molta relació amb el lloc on vius, l'Alger. Va tenir un fill que va ser governador allà.
    També pensem que és aquest Barbarroja qui va sacsejar Maó al 1535. Surt aquesta informació a moltes bandes, també al mapa “portulà” que comenten els minions. Ara què feim? Noltros cercarem un poc més per veure si la imatge és o no vertadera.
    Sobre el mapa, va costar saber que era el Mediterrani per la forma que té Menorca. El Mediterrani abans s'anomenava Mare Nostrum, surt a la carta de Diego Vivero i ho vam trobar a un llibre d'un company. Per cert, ara entenem un poc més aquesta carta. El primer dia... era un bon enigma!!
    Per saber sobre els pirates famosos, consultem molt la llista, hem de pensar molt perquè algunes paraules surten extranyes. Deu ser el que comenten els companys de Ciutadella.
    Sobre la llista, pensàvem que era un llistat d'atacs fets per Barbarroja, igual que els minions, però hem trobat altres noms, per exemple Dragut. Ell va assetjar Pollença però no sabem ben bé la data perquè surt esborrada, sobre el 1550. Aquest document no pot ser només de Barbaroja perquè ell va morir al 1546 i la llista arriba fins al 1558.
    Una altra descoberta és que els pirates es poden anomenar de diferents maneres: bucaners, corsaris, pirates i filibusters. Dragut i Barbarroja van ser corsaris i açò ha estat sorprenent perquè corsari vol dir que estaven compinxats amb els governants, no van pel seu compte. Açò vol dir que es posaven d'acord amb el governant del seu país per robar als vaixells enemics i llavors es repartien el botí amb ell.
    Els corsaris que van atacar pel Mediterrari van ser els Pirates Berberiscos. I açò sí que ha estat un descobriment! Els que nomen així, són els que eren del nord d'Àfrica i es dedicaven a atacar el Mare Nostrum. I sabeu què? Hi va haver pirates per tot el món a part dels famosos del carib (van existir de ver), fins i tot hem llegit que els vikings van ser en realitat pirates, no estem segurs encara...
    Ens ha cridat molt l'atenció el dibuix de la bandera que surt al mapa. Avui hem vist que la bandera de Turquia s'assembla molt. Algú en sap res?

    Sobre la vida dels pirates hi ha molts dubtes. Aquests corsaris s'assemblen poc als personatges dels contes. Més endavant ho tindrem més clar.

    Ajudar-te ens assembla fascinant! Xalam molt!
    Demà seguim perquè tenim moltes dades sobre un atac a Ciutadella que volem intentar ajuntar. Surt un altre nom. Us ho anirem explicant.
    Serà difícil però segur que junts resoldrem el misteri dels documents!

    Us tindrem informats també.

    Rebost@ires de 3r B del Dr. Comas

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uep, Rebost@ires de 3 B del Dr, Comas,

      Veig que vosaltres també us heu trobat en l'embull de personatges amb el nom de Barba-roja! Però se veu que heu avançat prou amb les vostres investigacions: això està molt bé i demostra que sou uns grans investigadors i investigadores.

      La informació que comentau de la data de la mort del pirata crec que és molt important. Hauré d'investigar una mica més per aquest camí.

      I el que comentau sobre la relació dels pirates amb Alger, això aquí tothom ho explica. Sembla que durant molt de temps, aquesta va ser una autèntica base de pirateria per molts d'aquests corsaris que anomenau berberiscos. Potser tenien alguna cosa que veure amb els turcs ja que deis que l'estendard dibuixat és la bandera turca?

      Vaja, estic segur que amb aquestes investigacions tan precises i acurades, resoldrem el misteri entre tots!

      Salut i gràcies pel vostre entusiasme en ajudar-me.

      Elimina
  5. Benvolgut Iqbal:

    Aquestes semanes hem fet un projecte sobre els carrers de Ciutadella i vam anar a l'arxiu municipal a demanar a en Florenci Sastre, informació sobre na Jerònia Alzina ja que hi ha un carrer que du el seu nom i no sabiem qui era.
    Doncs resulta que a na Jerònia la van fer captiva a Ciutadella l'any 1558 o l'any de sa desgràcia, quan el corsari Pialí (i no en Barba -rossa com diu el teu mapa) va atacar amb tota la flota turca.
    Quan la van pagat el seu rescat va du de Constantinoble el "Llibre Vermell" que havien robat els turcs . Resulta que na Jerònia volia donar el Llibre Vermell a canvi de no pagar impostos ni ella ni els seus decendents...Però sols va obtenir 10 escuts!.
    El Llibre Vermell ara el guarda l'Ajuntament junt amb l'acte de Contastinoble...Per tant l'acte que tu tens no es la vertadera...

    Una abraçada de tots els Champis!!! SALAM ALEIKUM

    ResponElimina
    Respostes
    1. Salam, amics i amigues Champis!

      Vaja quina informació més interessant i important que ens aportau! Aquesta és una pista que podria aclarir la falsedat dels documents! Sou uns genis de la investigació històrica! I aquest senyor Florenci Sastre deu ser tot un expert...

      Però hi ha una qüestió que em preocupa i hauríem de verificar primer: en aquell temps era freqüent que d'un mateix document oficial se'n fessin diferents còpies. Per això hi havia gent que s'hi dedicava a copiar manuscrits.

      Estau segurs que de l'Acta de Constantinoble només n'existeix la que guarda l'Ajuntament de Ciutadella? És possible que se'n fessin més còpies? Com pensau que podríem confirmar que la que jo tenc no és una còpia feta sobre l'original en aquell temps i no una còpia falsa de l'original?

      Què trobau la resta de companys i companyes investigadors?

      Una abraçada per a vosaltres, Champis, i moltes gràcies per la valuosa informació que ens heu compartit,

      Elimina
  6. HOLA FILLETS I FILLETES I IQBAL.

    A POC A POC, ANAM FENT FEINA. SABEM COM VESTIEN ELS CORSARIS BERBERISCOS; SOLIEN DUR TURBANT I TÚNICA I UN CINTURÓ DE TELA PER POSAR-HI L'ESPASA. PERÒ TAMBÉ ES VESTIEN AMB LA ROBA QUE ROBAVEN DELS BARCOS I DE LES CIUTATS QUE ATACAVEN.

    A MÉS A MÉS, HEM DESCOBERT QUE NO TOTS ELS CORSARIS I PIRATES DUIEN UN ULL TAPAT, I TENIEN UNA CAMA DE FUSTA. QUAN FEIEN UN BATALLA O UNA GUERRA, DE VEGADES TENIEN FERIDES GREUS I NO SE LES PODIEN CURAR PERQUÈ NO HI HAVIA HOSPITALS COM ELS QUE TENIM NOLTROS, I PER AIXÒ ELS TALLAVEN UNA CAMA, O UNA MÀ O PERDIEN UN ULL. PERÒ NO TOTS.ELS CORSARIS BERBERISCOS NO EREN COM ELS PIRATES QUE SURTEN A LA TELE.

    CONTINUAREM INVESTIGANT.

    BESADES DE PART DE LA CLASSE DELS TIGRES I LES PRINCESES.

    ResponElimina
    Respostes
    1. HOLA CLASSE DELS TIGRES I LES PRINCESES!
      ESTIC MOLT CONTENT DE TENIR NOTÍCIES VOSTRES.
      TOTES QUESTES COSES QUE ENS CONTAU SÓN MOLT INTERESSANTS I EN SERVIRAN PER CONÈIXER MILLOR COM EREN AQUESTS PERSONATGES QUE SURTEN ALS DOCUMENTS.
      MOLTES GRÀCIES PER LA VOSTRA FEINA I UNA BESADA PER A VOSALTRES DE PART MEVA,
      IQBAL CAMPS

      Elimina